Start-ups hebben die bijzondere vibe, de zucht om al die goeie intenties en nobele plannen te realiseren. De ervaring leert dat samenwerken de sleutel is om de talloze uitdagingen het hoofd te bieden. Na wat verkennende gesprekken met de bezielers en ouders van de nieuwe Freinetschool Keerpunt Antwerpen, bleek algauw dat we op dezelfde lijn zaten. Jongeren alle kansen geven om hun talenten te ontwikkelen, geen one size fits all, maar wel ‘samen’. Hun eigen leerhonger aanwakkeren en een geïnteresseerde, boeiende omgeving voor hen creëren waar ze gedreven door hun eigen interesse kennis en vaardigheden verwerven. Een school starten (die broodnodig is in Antwerpen want er is geen ander Freinet middelbaar) is geen sinecure. Onnodig te zeggen dat ook nog een leerkracht wiskunde uit de hoed toveren geen koud kunstje is.
Project wiskunde
Omdat wiskunde niet mag ontbreken in de wereld van de Freinet leerlingen kwamen we samen tot de outline van een project. Drie maanden lang zijn de maandagen voorbehouden aan een duik in het universum van getallen, verzamelingen, vergelijkingen en meetkunde. De gedreven, jonge wiskunde krakken Youp Heida en Pieter Weyn reiken hen met vuur de nodige tools aan zodat de leerstof geen geheimen meer voor ze heeft. Het was heerlijk om te zien hoe geboeid de Keerpunters meewerkten. Daarnaast gaan ze op zoek naar de rol van wiskunde in onze maatschappij, ze duiken in de Bye Bye Pavlov bib en komen met weetjes en wiskundigen weer tevoorschijn. En wie weet interviewen ze jou straks op straat over jouw relatie met cijfers en formules. Dat alles resulteert straks in een toonmoment. Uiteraard staat het hen vrij naast deze activiteiten in schoolverband ook nog de wiskunde-cafés te bezoeken om nog een versnelling hoger te gaan. We gaan niemand afremmen, integendeel.
Thuis in het theater
Keerpunt Antwerpen huist voorlopig in twee lokalen in het Paleis. Omdat verandering de energie doet stromen, kozen we een andere locatie voor de maandagen. Soms zit timing mee, de Arenberg schouwburg kwam net op het idee om de foyers open te stellen voor iedereen. Er wachtte ons een warm welkom. Hebben we een piano nodig, wie weet? Leer je makkelijker in de rode pluche lounge zetels? Soms wel. Er was ruimte om samen uit te zoeken wat voor ons werkt. En dat op 5 minuten lopen van hun eigen klas. Daarom grote dank aan Dara Sheikhi bij de Arenberg – hij ontsloot de foyers en heeft er fijne plannen mee – en alle andere medewerkers die zichtbaar blij waren met de jonge bezoekers.
Nog tot eind mei mogen we dit boeiende experiment samen vorm geven. Dank ook aan bezielster Inge Bulens, de leerkrachten, leerlingen én last but not least de ouders van Keerpunt Antwerpen voor hun vertrouwen en medewerking.
0 Comments